(Wasabia japonica)
Pěstování:
- 20-30 cm vysoká rostlina, snese teploty do -12°C (lepší je zimování v chráněných prostorách)
- v květináči, v truhlíku, na záhonu – narůstá nejvíce na podzim
- stín , polostín, nesnáší slunce
- propustná půda, vydatná zálivka( i v zimě) i hnojení
Použitelná část: oddenek, list
Účinky:
- obsahuje vysoké množství vit. C, draslíku, vápníku a hořčíku
- antibakteriální
- omezuje růst bakterií, kvasinek a plísní
- posiluje imunitní systém
- antioxidant
- protirakovinný (v oblasti plic, tlustého střeva, žaludku)
Použití:
čerstvé oddenky a listy:
- do salátů, do rýže – chutí připomíná pálivou hořčici
- na masová a zeleninová jídla, na grilování a pečení masa
- nakládání do sladkokyselých nálevů
- k sushi
- do omáček a dresinků