(Artemisia dracunculus)
Pěstování:
- trvalka vysoká až 1m, v truhlíku dosahuje menších přírůstků
- snáší slunce, má rád chráněná stanoviště
- pokud nesklidíme dříve, tak v červenci seřezat, obroste velmi snadno
- množí se lehce oddenky
Použitelná část: listy, nať
Účinky:
- podporuje tvorbu žluči
- je močopudný
- zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení
- tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách
- antisklerotikum,
- působí povzbudivě
Použití:
čerstvé listy:
- jako koření do hořčic, omáček, marinád
- k ochucení octů a olejů pro kuchyňské použití
- do nálevu při nakládání zeleniny (okurek)
sušené listy:
- jako koření
- léčebně –1 lžička drogy na šálek 2–3x denně
Poznámka: existují dvě různé formy – estragon francouzský a ruský. Francouzský má jemnější chuť, ale pěstuje se obtížněji – je citlivější k chorobám a nízkým teplotám, množí se pouze vegetativně (netvoří semena). Ruský estragon je sice ostřejší a lehce nahořklý, ale je plně mrazuvzdorný, chorobami téměř netrpí a může se vysévat.
Jako náhradu francouzského estragonu je možné použít aksamitník mexický (Tagetes lucida).