(Allium fistulosum)
Pěstování:
- trvalka, můžeme ji pěstovat na záhoně, v truhlíku i prostorném květináči
- má ráda slunné stanoviště a propustnou půdu, nepřelévat (pokud nemáme samozavlažovací truhlík, použijeme podmisku pro lepší prokořenění)
Použitelná část: listy, květy, semena
Účinky:
- je antibakteriální a protiplísňová (rostlinné antibiotikum)
- čistí krev, bojuje proti rakovině
- obsahuje vit. C (3x více jako citron), B, karoten, silice,kyselinu pantotenovou, listovou a nikotinovou
- obsahuje minerální látky (P, K, Ca, S, F…)
Použití:
čerstvé a mražené listy:
- dáváme do pokrmů až po uvaření – do pomazánek, k přílohám, polévek, omáček, salátů, bylinkových másel
čerstvé květy:
- k přízdobě a všude tam, kde listy
semena:
- nakličování
Poznámka: „Bez cibule neuvaříš“, říká dávné pořekadlo. Znali ji Sumerové, Egypťané, Římané i Keltové. Najdeme ji ve všech zemích světa.